Ghidul Turistic în 15 puncte pentru românii din Diaspora care se întorc în ţară în luna august
August este luna preferată de vacanţă a românilor din Diaspora, care se întorc acasă, pentru una sau două săptămâni, în încercarea de a se odihni şi reconecta la ceea ce pot să ofere plaiurile natale. Dacă te numeri printre cei ce se îndreaptă în aceste zile către România, căutând oportunităţi turistice dar uitând de realităţi, citeşte micul nostru ghid turistic, ca să ştii ce te aşteaptă! Să nu zici că nu te-am avertizat!
1. Ai în vedere o vacanţă la munte? Nu uita că traseele montane din Bucegi sunt marcate cu PET-uri goale. Colectează zece capace, trimite codurile prin SMS şi poţi câştiga o excursie înapoi, pe acelaşi drum.
2. Dacă ajungi pe Caraiman nu te închina prea mult la Cruce. Nu-i recunoscută ca obiect de cult de BOR, pentru că nu are deloc aur şi nici pietre din catalogul Patriarhiei.
3. Ai ajuns la Vârful Omu? Vezi ce pui pe Instagram. Bucegiul are 2,5 kilometri, nu 2,5 litri…
4. Te-ar tenta un sejur în zona Bran? Nu uita că acolo n-o să-l găseşti niciodată şi pe Stan, iar dacă îl cauţi pe Dracula putem să te anunţăm încă de pe-acum că ţi-ai luat ţeapă!
5. Chiar dacă l-ai mai vizitat de zeci de ori, mai dă o tură şi pe la Peleş, căci n-o să-l mai găseşti mult timp aşa cum e. Dacă actualele tendinţe demografice din România se menţin, în curând, spre a atrage turişti cu mulţi bani, castelului Peleş i se vor construi câteva zeci de turnuleţe şi doi lei auriţi la intrare. Cam din acelaşi motiv Vatra Dornei îşi va schimba denumirea în Şatra Dornei.
6. Vrei să ajungi în Maramureş? N-ai ce să mai cauţi la Săpânţa. Din cauza miilor de cocalari care îl vizitează anual cimitirul de acolo şi-a schimbat numele în ”Cimitirul Vesel din Sămânţa”.
7. La fel, dacă ai sub 40 de ani, nu te aştepta la ospitalitate dacă vizitezi Vasluiul, de exemplu. Un sondaj efectuat de Agenţia Naţională de Turism în mai multe regiuni ale ţării a relevat faptul că peste 80% din vasluieni preferă Babele şi Mamaia.
8. Teleormanul a ajuns o zonă turistică din ce în ce mai căutată. Cazarea se face în cimitire de patru stele şi multe margarete crescute aiurea. Cimitirele beneficiază de facilităţi ultramoderne, cavouri cu pat dublu şi room-service cu colivă. Hotelierii locali estimează că în perioada de vârf, la alegeri, gradul de ocupare va depăşi 300%.
9. Dacă până în 2018 nu ai vizitat Porţile de Fier, te avertizăm că e deja târziu să o mai faci. ”Ferul” a fost furat de mult.
10. Că tot vorbeam de destinaţii alternative: un nou obiectiv turistic este Delta Văcăreşti. Spre deosebire de Delta Dunării, aici nu trăiesc sturioni, în schimb există numeroase specii de peşti, foarte deschişi la negocieri.
11. Eşti sigur că vrei pe litoral? Atunci nu uita un lucru de bază: cea mai apreciată staţiune de pe litoralul românesc e la bulgari.
12. Orice ai alege vei fi un om bogat. Bulgarii au Nisipurile de Aur, e drept, dar şi Eforiile au Marea lor de Aur. Pentru că WC-ul e cu taxă.
13. Dacă ajungi la Mamaia nu te arăta deranjat de vegetaţia marină ce acoperă nisipul. Nu sunt alge. Te afli pe nişte plaje 100% ecologice.
14. Tot aşa, în Vama Veche, dacă vrei să nu te oripileze nudiştii, fii generos cu turiştii. Vamaioţi îşi dau şi hainele de pe ei pentru o bere şi o ţigară.
15. Vrei ceva mai subţire la bani, eventual care să te aştepte şi cu munte şi cu mare în acelaşi loc? Ai o singură variantă: Venus. Muntele e destul de domol iar umezeala de acolo, chiar dacă te face să transpiri mai mereu, nu te va deranja niciodată…